23 Aralık 2014 Salı

Kiev'de yılbaşı yaklaşırken

Her yerde yılbaşı kutlamaları artık klasikleşti. Tüketim dünyaya Noel Baba, çam ağaçları, ağaç süsleri, ışıltılı hediye paketleri, mis kokan parfümler pompalıyor. Hıristiyanlar için de işin dini tarafı 24 Aralık'ta İsa peygamber'in dünyaya gelişi.Kiev'de ise yılbaşı tam bir aydır sürüyor. Aralık başından itibaren marketlerde süsler, ağaçlar, noel babalar yerini aldı, mağaza vitrinleri kar, ışıltı dekorları ile süslendi. Ukrayna'da Çin takvimi ve doğal taşlara da ilgi çok, 2015 koyun yılı oluyormuş,Çin takvimine göre. Bu yüzden koyunlu,kuzulu seramik figürler, oyuncaklar,buzdolabı magnetleri, çam ağacı süsleri de satılıyor. Doğal taşlardan yapılma her türlü takı, aksesuar da pahalısından en ucuzuna tüm bijuteri dükkanlarında satılıyor. Çin tavimine uygun koyun ve doğal taş birleşimi hediyelikler de var. 
Öte yandan 19 Aralık gecesi eski Sovyet ülkelerinde kutlanan çocuklar için Rus noel'i diyebileceğim bi etkinlik vardı. Rivayete göre Ded Moroz (Noel Baba'nın Rus ülkelerindeki adı) ve kız torunu Snegurochka uyuyan çocukların yastık altına hediye koyuyorlar. Ufak bişey mesela bi paket şekerleme, çikolata gibi...Doğu'da Rusya ile savaştıkları şu günlerde Ded Moroz 'a karşı Santa Klaus yani bizim bildiğimiz hali ile Noel Baba'yı terchi ediyorlar. Bu ilginç bir durum, sosyolojik açıdan incelenmesi gereken onca değişim var bu topraklarda yılbaşı yaklaşırken Sovyetler'den ya da Rusya'dan kalan geleneklere karşı koymaları, yerlerine Batılı gelenekler koyma çabaları gibi..
Bugün 24 Aralık Kiev'de ve Ukrayna'nın genelinde nasıl kutlanacak çok bilmiyorum, ülke geneli Ortodoks Hıristiyan, haç takıyorlar, her semtte kilise var, ama din'le ilişkileri biraz karışık. Uzun yıllar Sovyetler Birliği egemenliği'nde kalmak çoğu kişiyi ateist yapmış, yaşlılar biraz da çaresizlik, yalnızlıktan kiliseye bağlılar.İsa bebeğin doğumunu içeren yılbaşı figürlerini tek tük gördüm. Bolca ikonlar var ki. Ortodoks ülkelerinin klasiği..
Ülkenin doğusında taş taş üstünde kalmadı, savaş hala devam ediyor, ekonomik durum kötü,Dolar 22-23 grivna ile işlem görüyor. Buna rağmen marketlerde ağaç süsleri, çikolatalar, içkiler kapış kapış alınıyor. Ben de Türkiye'deki yakınlarıma çikolata alacaktım kasalardaki kalabalıktan, raflarda azalan ürünlerden bezdim biraz:(
Bu sene taşkınlıklar ve politik olaylar olmasın diye Maidan (Meydan) 'da etkinlikler ve kutlamalar yapılmıyor.Onun yerine  tüm etikinlikler Aya Sofya katedrali (evet aynı isimle burada da var) ve önündeki meydan'da gerçekleşecek. Aslında arkada koca katedral ve dini binalar, önde büyük süslenmiş çam ağacı, hediyelik eşya standları ile daha sakin ve huzurlu bir yeni yıl kutlaması alanı olabilir.
Yeni yıl kutlama telaşı büyük avm'lerden, sokak satıcılarına kadar her yerde. Kimi gece klüplerine gidecek sabaha kadar eğlenecek kimi buradan taşradaki ailesinin yanına gidecek. Kiev'de başka bölgelerden çalışmaya gelen çok çünkü. Tabi Turla ya da arkadaş tavsiyesiyleKiev' gelen Türk ve diğer Turistlerde klüpler ve sokaklarda olacak.
Biz 28 Aralık'ta memlekete döndüğümüz için gördüğümüz kadar Kiev'de bir yılbaşı yaşadık. Kişisel görüşüm ise Kiev Sodom ve Gomore'yi yaşıyor. Güzel vitrinlere bakıp, masal dünyalarına gitmek, pahalı parfümerilerde mis kokuları içine çekmek, şık restoranların kadife koltuklarını ve loş atmosferlerine gömülmek sokakta dilenenleri, doğudaki savaşı, metrodaki yorgun yüzleri unutturmuyor
merak edenler için ekte buraların noel babası Ded Moroz'un hikayesi :
http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/ded-moroz/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder